zondag 15 juli 2018

Monumentaal


In de VS struikel je over de National Parks, National Monuments en State Parks. De één vaak nog mooier, groter en indrukwekkender dan de ander.

Yellowstone, Grand Canyon, Death Valley, stuk voor stuk wonderen der natuur.

Natuurlijk hebben wij onze voorkeuren, maar ook dat lijstje wil nog wel eens variëren van tijd tot tijd. In onze Top 10 van dingen die je gezien moet hebben staat wel steevast Monument Valley.

Monument Valley is echter geen National Park of Monument en ook geen State Park. Het is een Navajo Tribal Park. Het valt namelijk geheel binnen het reservaat van de Navajo stam en wordt ook door leden van die stam geëxploiteerd. Het is dan ook een zeer belangrijke bron van inkomsten voor de Navajo.

Het zij ze gegund, want de Navajo zijn (op zijn zachtst gezegd) door de jaren heen niet altijd even netjes behandeld hier.


Liefhebbers van oude Western films zal dit park ongetwijfeld bekend voorkomen, want er zijn talloze films opgenomen. In 1939 was John Wayne hier al voor de film 'Stagecoach'. Maar ook later zijn de kenmerkende 'Buttes' voorbijgekomen in films als 'Back to the Future III', 'Thelma and Louise' en 'Forrest Gump'.

Wij waren er al eerder geweest en ook dit jaar kwam dit park op ons pad. En het gaat nooit vervelen kan ik je vertellen. Wil je een complete indruk, rij dan de route door het park. Een SUV is dan wel handig, want de weg is onverhard en aardig hobbelig.

Kijk en geniet:
Je auto wordt er trouwens behoorlijk vies van, maar met een huurauto zal ons dat een worst wezen. 😁


Op de route tussen Cortez en Page is nog meer leuks en moois te zien trouwens...


Fort Bluff

Fort Bluff

Goosenecks State Park

Mexican Hat

Vandaag nog zo'n onbeschrijfelijke plek bezocht; The Grand Canyon.
Voor ons inmiddels al de zoveelste keer, maar deze plek blijft ons iedere keer bewonderen.
Helaas vandaag wat minder weer met naderend onweer, dus hebben we onze wandeling moeten inkorten. Maar al met al hebben we toch aardig wat stappen gemaakt vandaag.
Overnachten doen we vannacht en morgen in Williams, een leuk stadje aan Route 66. Een feit waar ze dankbaar gebruik van maken. Williams is een van de paar plaatsen die dienen als uitvalsbasis voor de Grand Canyon, dus aan vertier geen gebrek hier.
Morgen wordt het bewolkt met kans op een bui, dus gaan we naar Flagstaff om daar de Mall eens te bekijken. Wellicht valt er nog wat leuks te scoren daar... 😇

1 opmerking:

Tineke zei

Flagstaff is een prettige stad, niet te groot of te klein en prima klimaat😄