dinsdag 26 juni 2018

Tucson Arizona, Saints and Airplanes

We zijn deze dagen in Tucson.

Het is voor ons de eerste keer dat we deze stad aandoen en we moeten zeggen dat het een aanrader is. Er is veel te zien en te doen en zeker een verblijf van een paar dagen waard.

Toen we zondag uit Phoenix wegreden hebben we de snelweg gelaten voor wat die is en zijn via de highway richting het zuiden gereden. Een mooie en rustige weg met langs de weg véél en grote cactussen.Onderweg weinig bewoonde wereld gezien op een enkel slaperig dorpje na.


Dit gat had de veelbelovende naam Florence, maar leek in de verste verte niet op zijn Italiaanse naamgenoot. Het was zondag, dus bijna iedereen zal in de kerk gezeten hebben, want op straat was weinig leven te bekennen.

We hadden zondag verder maar één plek op de agenda staan om te bezoeken.
De Mission San Xavier del Bac.


Deze prachtige missiepost uit 1692 is daar door een Spaanse pater gesticht en sinds die tijd bijna onafgebroken in gebruik geweest. Het huidige gebouw stamt uit 1797 en is dus ook alweer ruim 220 jaar oud. En dan denken veel mensen dat ze hier geen geschiedenis hebben.

De naam komt van de missionaris Francis Xavier die ook de Orde van Jezuieten heeft gesticht.


Je kunt duidelijke verschillen zien tussen deze missie en de katholieke gebouwen in Zuid-Europa. In Spanje en Italië hadden ze volop de beschikking over marmer, geld en geschoolde vaklieden. Hier moesten ze het met veel minder doen, maar toch hebben ze er een zeer imposant bouwwerk neergezet.

Veel bezoekers kwamen uit het reservaat waar deze missie in ligt. En veel van deze 'Indianen' van de Tohono O'odham stam zijn dus katholiek. Op de scholen wordt echter nog wel de oude taal en cultuur onderwezen.

Zeer leerzame plek daar en een aanrader!

Van Saints naar Planes lijkt een grote stap, maar in Tucson valt dat reuze mee.

Daar ligt namelijk met Pima Air & Space Museum met een van de grootste collectie vliegtuigen.
Als extraatje is daar een rondleiding te krijgen over de zogenaamde Airplane Boneyard, een 'kerkhof' vol oude, voornamelijk militaire, vliegtuigen.Voor die rondleiding hadden we in Nederland al kaartjes geregeld. Dat was nodig omdat die 'Boneyard' op een militaire basis ligt en er dus een strenge beveiliging wordt toegepast. Onze paspoorten werden dus goed gecontroleerd en op sommige plaatsten mocht ook niet worden gefotografeerd.

Maar aangezien wij gegoede burgers zijn, mochten wij na de controle door. (net als de rest overigens)

De term 'Boneyard' is niet helemaal juist en wordt door de mensen zelf niet gebruikt. De vliegtuigen die er staan, zijn namelijk in opslag en veel ervan kunnen in geval van nood weer worden ingezet. De rest wordt gebruikt voor reserve onderdelen voor nog vliegende exemplaren. Van alle vliegtuigen die er staan gestald zijn dus nog vliegende exemplaren bekend. Zodra de laatste toestel van een bepaald type met pensioen gaat, hebben de exemplaren die daar staan geen nut meer en worden ze afgebroken en als schroot verkocht.
Kortom; Tucson heeft van alles te bieden en dan hebben wij maar een klein stuk gezien.

Morgen gaan we weer verder en nog een klein stukje zuidelijk tot aan de grens met Mexico. Meteen even kijken of die muur een beetje wil lukken daar. Overnachten doen we in Douglas morgen.

Daarna verlaten we Arizona en gaan we oostwaarts richt New Mexico en Texas. Yihaa!!! 

3 opmerkingen:

DutchWilly zei

Great time had by all. 🦋💕😎

Tineke zei

Prachtig! Zeer de moeite waard! Dit is nieuw voor mij!

Henk Brouwer zei

Great! Thanks for sharing