zaterdag 24 september 2016

U.S.A. 2016 - Part 9

THE BIG APPLE !

Some folks like to get away
Take a holiday from the neighborhood
Hop a flight to Miami Beach or to Hollywood
But I'm takin' a Greyhound on the Hudson River line
I'm in a New York state of mind
I've seen all the movie stars
In their fancy cars and their limousines
Been high in the Rockys under the evergreens
I know what I'm needin'
And I don't want to waste more time
I'm in a New York state of mind
It was so easy livin' day by day
Out of touch with the rhythm and blues
But now I need a little give and take
The New York Times, the Daily News
It comes down to reality
And it's fine with me cause I've let it slide
I don't care if it's Chinatown or on Riverside
I don't have any reasons
I left them all behind
I'm in a New York state of mind
Oh yeah

Vandaag dus New York City. De drukste dag van de vakantie, dat was iets wat we van te voren wel konden inschatten. Maar hoe druk (of indrukwekkend) New York is, dat weet je pas als je er middenin staat.
En we kunnen nu wel zeggen: Dat is héél erg druk.
Hilda is iemand die soms nogal even moet wennen aan indrukken en daar dan dus even wat tijd voor nodig heeft. En aan indrukken is er in deze stad geen gebrek kunnen we zeggen. Amsterdam is voor mietjes, New York is het echte werk.
We waren goed uitgerust op pad gegaan en namen line N van de subway van Queensboro Plaza naar Manhattan. Het metrostation ligt op 5 minuutjes van ons hotel, dus een wandeling van niks. De rit naar Manhattan Island is op zich ook een kort stukje maar wel meteen in iets onbekends, namelijk de New York Subway. Warm en druk als een pot augurken die een middag in de zon hebben gestaan, zo zou je een ritje in een overvolle subway kunnen omschrijven. We waren dan ook blij dat we er uit waren.
Eenmaal weer boven de grond was het eerste dat we zagen, Central Park, dus meteen maar even een bankje opgezocht om moed in te zamelen voor de Rumble door de Jungle.
Na een Starbucks om wat extra cafeïne in te slaan, op naar de hop on / hop off bus met als eerste stop; Het Empire State Building. Dat was toch een van de punten op onze New York Bucket List.
De beveiliging is (begrijpelijk) streng, maar gelukkig was de rij niet al te lang, dus wij naar boven naar de 86e verdieping. En dan is een lift wel handig. Het uitzicht van boven is werkelijk ombeschrijfelijk en geeft je als mens nog een nietiger gevoel dan je beneden al hebt. Je ziet Central Park, het vrijheidsbeeld en in de verte New Jersey allemaal liggen. Werkelijk prachtig.
Daarna de bus weer opgezocht en ons simpelweg een eind door New York laten meevoeren. Uiteindelijk uitgestapt op het zuidelijkste punt van Manhattan en naar pier 11 gelopen voor een tocht met de watertaxi.
Vanaf het water ziet de stad er toch weer héél anders uit. Nog steeds imposant, maar minder gevaarlijk zeg maar. De boottocht was heerlijk ontspannend en bij het Statue of Liberty nemen ze alle tijd en draaien even rond om iedereen de tijd te geven voor hun eigen fotomomenten.   
New York geeft energie zeggen ze wel eens, maar op een warme en drukke dag als deze zuigt zo'n stad ook enorm veel energie. Wij waren dan ook wel zo'n beetje klaar en we hadden er natuurlijk al de nodige uren op zitten. We hebben de bus nog even geprobeerd, maar die zat zo vast in het verkeer, dat we maar zijn gaan lopen en via Central Park weer naar de Subway zijn gewandeld. De terugreis was gelukkig niet zo druk als de heenreis, dus binnen 15 minuten stapte we in Queens weer uit. Op weg naar het hotel wat te eten gehaald en dat lekker op onze kamer opgepeuzeld. Wij doen vanavond lekker helemaal niks meer ;-)
New York, prachtige stad, maar één dag tegelijk graag!1 opmerking:

DutchWilly zei

Take it easy is a NYCity uitdrukking. Tot morgen and a restful night.