woensdag 28 september 2016

U.S.A. 2016 - Part 11

Na een logeerpartij van drie nachten bij Wilhelmina en Steve in Moorestown, was het weer tijd om verder te trekken. Na het ontbijt even nagebabbeld over van alles en nog wat en na een flinke knuffel in de auto op weg naar Pennsylvania.

Willy en Steve; bedankt voor jullie hartelijke ontvangst en wellicht tot snel.

Onze rit vandaag ging naar de stad Gettysburg en voor wie niet weet waar deze plaats om bekend is, is er deze link. Laten we zeggen dat ze er een lichte aanvaring hadden.

Onderweg hebben we een tweetal stops gemaakt. Een in het plaatsje (niet lachen) Intercourse en een in Lancaster. De stop in Intercourse was voor een bezoek aan The Old Country Store, dé quiltwinkel van Pennsylvania volgens kenners. Hilda heeft zich er tenminste kostelijk vermaakt. Het plaatsje ligt midden in Amish gebied, dus met enige regelmaat kwamen er koetsjes en rijtuigen voorbij met daarin tradioneel geklede Amish. Deze van oorsprong Zwitserse Anabaptisten zijn hier in het begin van de 18e eeuw na hun splitsing naar toe vertrokken en leven hier nog grotendeels op 'simpele' wijze. Met simpel bedoel ik, eenvoudig en zonder opmaak gekleed en zonder het gebruik van moderne technieken. Je zult ze dan ook niet in een auto zien, maar we hebben er wel 3 op de step gespot.

De Amish worden hier in de volksmond ook wel de Pennsylvania Dutch genoemd, wat uiteraard taalkundig niet klopt. Het 'Dutch' is namelijk een verbastering van het duitse woord 'Deutsch'. Dat je dan wel speculaasjes met windmolentjes tegen komt in de supermarkt, maakt het alleen maar verwarrender. Maar ja die Amerikanen zijn nu eenmaal rare jongens.

De tweede stop in Lancaster was van een geheel andere aard en eigenlijk 180 graden anders dan de Amish levenswijze, Namelijk EEN OUTLET CENTRE!

We hebben eigenlijk maar een paar winkels bekeken, maar hebben wel een aantal leuke zaken kunnen scoren.

Na Lancaster was het nog maar een klein stukje rijden naar ons eindadres voor vandaag Gettysburg. We hebben even door de stad gewandeld en lekker gegeten daar. Op de terugweg een heerlijke espresso (met brownie) gedronken en om acht uur waren we weer op de hotelkamer. Morgen hebben we tijd om de slagvelden eens goed te gaan bekijken en daarna gaan we op weg naar Virginia.Beetje 'lullige' naam voor een plaats, maar het zag er wel gezellig uit allemaal.Onderweg even op de Hollandse manier boodschappen gedaan.


Speculaasjes... 


Amish in hun rijtuigen


Geen opmerkingen: