zaterdag 2 juli 2011

Column: "het boek"

In New Orleans kocht ik een boek.
Het heet: “The Help” en het is geschreven door Kathryn Stockett.

Dit boek, zoals ze hier zeggen, “grabs me by the throat”. Het speelt zich af in Jackson, Mississippi in 1962. De hoofdpersonen zijn twee zwarte vrouwen die voor rijke witte vrouwen werken, en één witte vrouw die uit zo’n rijke familie komt. Ze is net gediplomeerd van college, en van haar wordt maar één ding verwacht; dat ze z.s.m. trouwt met een man uit de “juiste familie”.

Maar ze wil schrijven. Ze wil een boek schrijven over hoe het is om een zwarte vrouw te zijn in Jackson, Mississippi in 1962. Rosa Parks is net geweest, Dr. Martin Luther King is bezig om zijn grote mars te organiseren. Het is levensgevaarlijk om contact met elkaar te hebben als blank en zwart in Jackson, Mississippi in 1962.

Ik lees dit boek vanaf New Orleans. Overdag rijden we door Mississippi van 2011, in de avond lees ik terug naar 1962. We bekijken overdag antebellumhuizen van schatrijke witte families, we zien de slagvelden waar de Burgeroorlog eeuwen terug al de strijd uitvocht rondom slavernij. We zien beauty-queens vanuit heel Mississippi in Tupelo rondrijden in open auto’s; de meeste meisjes blank, terwijl langs de kant prachtige meisjes staan met een andere kleur.
We zien veel zwarte mensen in banen die weinig opleiding vragen. Gelukkig ook anderen in gladde pakken in het zakengedeelte van Nashville.

Het is niet meer levensgevaarlijk om contact te hebben met elkaar, dat niet.
Maar ik zie overdag nog de restanten van wat ik lees in de avond.
Voorop dit boek staat: “if you read only one book… let this be it.”
That’s right.

Maar het grijpt me bij de strot.

2 opmerkingen:

catelijn zei

Dag nicht en neef! mooie reis maken jullie zeg, zelfs Elvis een hand geschudt, wauw!
The Help is inderdaad een prachtig boek, zo mooi geschreven, je kunt precies voelen hoe de rassenscheiding geweest moet zijn.

geniet nog verder van het reizen! lieve groet, Catelijn

Anoniem zei

Wist je dat volgende week de op het beok gebaseerde film in de VS uitkomt ?