dinsdag 28 juni 2011

Maandag 27 juni - Van Natchez naar Vicksburg

Vandaag een tochtje door de Magnolia staat, zoals Mississippi ook wel genoemd wordt. We stappen na ons ontbijt fris en voldaan in de auto en brengen eerst nog een bezoek aan de Longwood Mansion in Natchez.


Longwood Mansion in Natchez.

Dit huis is om een aantal redenen uniek in deze omgeving.
1. Het grondplan heeft een 8-hoekige vorm.
2. De Mansion is nooit voltooid en is in onafgemaakte staat te bewonderen.


Hout en stenen waar eigenlijk stucwerk en marmer had moeten liggen.

Het huis was in aanbouw toen de Burgeroorlog uitbrak en de bouw werd toen stopgezet. Na de oorlog werden veel bezittingen van de rijke eigenaren in het Zuiden geconfisqueerd en zodoende was er geen kapitaal meer om het geheel af te maken.


Vanaf de tweede laag kun je helemaal omhoog kijken tot aan de ui-vormige koepel.

De eerste woonlaag was inmiddels klaar en daar woonde de familie. Van de lagen erboven is de ruwe versie zichtbaar. Je ziet de houten balken lopen en de stenen muren allen zonder de afwerking en alle pracht en praal. Het is een heel apart gezicht. Het huis is tegenwoordig in handen van een foundation die het in deze staat wil behouden.


Uitzicht vanaf één van de vier veranda's

Longwood is een Mansion en geen Plantation omdat er geen landerijen omheen liggen. De toenmalige eigenaar van Longwood bezat echter ook meerdere plantages.
Na Longwood op weg naar Vicksburg en we rijden de komende dagen de Natchez Trace Parkway.Deze weg van 715 kilometer lang loopt van Natchez naar Nashville en valt onder de National Park Service en is dus eigenlijk een National Park. De weg volgt een oud voetpad dat al gebruikt werd door de oorspronkelijke Indianen en later door de pioniers die met bootjes naar Natchez waren afgezakt en via dit pad terug gingen naar het Noorden.

De weg is een mooi alternatief voor de snelweg want ondanks dat je er maar 50 mijl per uur (80km/u) mag rijden, schiet het lekker op omdat er geen vrachtverkeer mag komen en de weg niet door dorpen gaat en je dus ook geen verkeerslichten tegenkomt.Omderweg zijn talloze stops met picnicplaatsen en stukken van de oorspronkelijke trail.

Ons eindpunt van vandaag, Vicksburg, ligt niet aan deze weg, dus vlak voor de stad verlaten we de weg om deze morgen weer op te pakken.

Vicksburg
Deze stad aan de Mississippi heeft een belangrijke rol gespeeld in de oorlog. (als men het hier over DE oorlog heeft, bedoelen ze de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861 tot 1865) In 1863 vond hier een veldslag plaats tussen de troepen van Noord en Zuid. De Noordelijke troepen stonden onder leiding van Generaal Ulysses S. Grant die later president van de VS zou worden. In de stad is een National Militair Park (ook een Nationaal Park) waar is te zien hoe het slagveld er destijds uit gezien moet hebben.

Een stukje geschiedenis dat zeer de moeite waard is.


Generaal Ulysses S. Grant op zijn paard.


Een Ironclad (slagschip) waarmee het Noorden de stad bestookte vanaf de rivier.


Veel monumenten in het park.

Het huis op de achtergrond is het enige gebouw uit die tijd dat de veldslag heeft doorstaan. Buiten het slagveld zijn de huizen wel veelal bewaard gebleven.


Een batterij kanonnen.

Na deze shot met geschiedenis was het tijd voor de inwendige mens en hebben we gegeten bij Walnut Hills, een klein restaurantje gevestigd in een oud huis in Vicksburg.


Heerlijke Southern Cooking.

Ook een echte traditie hier in de VS is de Miss verkiezing.

Toen we na het eten nog even het centrum wilde bekijken bleek deze afgezet omdat er een parade was in verband met de Miss Mississippi verkiezing. Een hele stoet met opgedirkte dames die al zwaaiend aan het publiek werden voorgesteld.


Een soort 'mobiele vleeskeuring'.


Bert had ook meer oog voor de auto...

Tenslotte het motel...

Rodeway Inn - Vicksburg (1 nacht)
Kamer: 8,5 - Schoon, netjes en fris.
Netheid: 9 - Prima verzorgd.
Locatie: 8 - Voor ons prima op de route.
Service: 8 - Prima.
Extra's: 8 - Zwembad en ontbijt
Totaal: 8,5

Geen opmerkingen: